En god gammeldags risalamande skal smage af mandel og vanilje, være luftig i konsistensen og serveres med varm eller kold kirsebærsauce. Risalamande må ikke være sej, tyk eller fed i konsistensen. Erstat evt. lidt af fløde med sødmælk, som stadig kan skummes/piskes op.
Prøv også klassisk risalamande
Gå til
Grødris
Vi synes nogen gange, at ris, kan have en bismag af mug. Vi smider det første kogevand ud, det behøves du ikke, men vi gør det for, at få den grimme bismag der nogen gange er i ris, væk!
Køb altid en pakke god kvalitets grødris og følg opskriften der, eller brug vores herunder.
Salt
Vigtigt: der er ikke salt i risengrøden, som der står der er i mange opskrifter. Men tilsæt gerne en knivspids til risalamanden og evt. lidt syrlighed i form af et par dråber citronsaft eller revet citronskal.
Risalamande med varm kirsebærsauce
Du kan købe en færdig kirsebærsauce, hvis du ikke laver den selv, og udelade det afsnit i opskriften. Men, men, men, kig altid efter hvor mange % kirsebær der er i kirsebærsaucen og kirsebærsauce i glas er ofte en meget bedre kvalitet end kirsebærsauce i karton.
Opskrift med noter
Risalamande med fløde og vanilje
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 150 g grødris
- 1 liter sødmælk
- 2 dl. vand
- 1 stk. vaniljestang
- 1 ½ spsk. sukker
- 2 ½ dl. piskefløde
- 100 g mandler (smuttede og grofthakkede)
- 1 tsk. vaniljesukker (kan udelades)
Ingredienser kirsebærsauce
- 800 g syltede kirsebær (gerne stevnsbær)
- 2 tsk. maizena
- 2 spsk. portvin (eller kirsebærvin)
Sådan gør du
Fremgangsmåde risalamande
- Fyld en gryde med lidt vand (ca. 2 dl), og bring det i kog. Kom risene i gryden under omrøring, når vandet koger igen, hældes vandet fra gennem en sigte. (denne proces kan udelades og du kommer nu mælk og sukker i gryden og fortsæt til trin 4).
- Skyl ris med koldt vand. Der må godt komme lidt vand med i gryden. Kom 2 dl. vand i gryden og hæld risene deri. Kog i et par min. uden låg.
- Kom nu mælk og sukker i gryden. Kog det op. Skru ned for varmen og kog sagte grøden under låg i ca. 35 min. Rør jævnligt ellers brænder mælken på.
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom den flækkede vaniljestang og korn med i gryden, 15 min. før grøden er færdig. Afkøl grøden, og sæt den i køleskabet til den er kølet helt ned til 4-5 grader i køleskabet.
- Nu laves risalamanden. Tag vaniljestang op og kasser den. Smut mandler og hak dem groft. Pisk fløden til let flødeskum. Vend flødeskum og mandler i grøden.
- Smag til med sukker og evt. lidt vaniljesukker. Stil det koldt indtil servering.
Fremgangsmåde kirsebærsauce
- Bær og saft varmes op med maizenaen, der er rørt ud i lidt af saften. Kog saucen igennem ved svag varm i ca. 5 min.
- Tag gryden af varmen og smag til med portvin eller kirsebærvin.
Servering
- Kom den varme kirsebærsauce i en skål og tilbyd varm eller kold kirsebærsauce til risalamanden.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Køletid ca. 1 time. Tilberedningstid ca. 50 min. Samlet tid ca. 2 timer. Opskrift til 6 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser risalamande
150 g grødris
1 liter sødmælk
2 dl. vand
1 stk. vaniljestang
1 ½ spsk. sukker
2 ½ dl. piskefløde
100 g mandler (smuttede og grofthakkede)
1 tsk. vaniljesukker (kan udelades)
Ingredienser kirsebærsauce
800 g syltede kirsebær (gerne stevnsbær)
2 tsk. maizena
2 spsk. portvin eller kirsebærvin
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde risalamande
- Fyld en gryde med lidt vand (ca. 2 dl), og bring det i kog. Kom risene i gryden under omrøring, når vandet koger igen, hældes vandet fra gennem en sigte. (denne proces kan udelades og du kommer nu mælk og sukker i gryden og fortsæt til trin 4).
- Skyl ris med koldt vand. Der må godt komme lidt vand med i gryden.
- Kom 2 dl. vand i gryden og hæld risene deri. Kog i et par min. uden låg. Kom nu mælk og sukker i gryden.
- Kog det op.
- Skru ned for varmen og kog sagte grøden under låg i ca. 35 min. Rør jævnligt ellers brænder mælken på.
- Skrab korn ud af vaniljestang og kom den flækkede vaniljestang og korn med i gryden, 15 min. før grøden er færdig. Afkøl grøden, og sæt den i køleskabet til den er kølet helt ned til 4-5 grader i køleskabet.
- Nu laves risalamanden.
- Tag vaniljestang op og kasser den.
- Smut mandler og hak dem groft.
- Pisk fløden til let flødeskum. Vend flødeskum og mandler i grøden. Smag til med sukker og evt. lidt vaniljesukker.
- Stil det koldt indtil servering.
- Tilbyd varm eller kold kirsebærsauce til.
Fremgangsmåde kirsebærsauce
- Bær og saft varmes op med maizenaen, der er rørt ud i lidt af saften.
- Kog saucen igennem ved svag varm i ca. 5 min.
- Tag gryden af varmen og smag til med portvin eller kirsebærvin.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til risalamande:
- Der kan købes udmærket færdiglavet kirsebærsauce i butikkerne.
- Dog skal der lægges mærke til, andel af frugt i sauce!
- Jo billigere jo færre % del bær består saucen af.
❓ FAQ
Kold risengrød, som blandes med flødeskum, salt, sukker, mandler og vanilje.
Varm eller kold kirsebærsauce
Ja
Ting til køkkenet, chokolade, vin, specialøl, slik og spil
Slik og spil
Kommentarer
Ingen kommentarer