Vintergryde med champignons er en dejlig gryderet, med super mørt oksekød, dejlig smag og lækre og sunde rodfrugter i skøn rødvinssauce. Vintergryde er perfekt aftensmad, at hygge sig med, her i de mørke efterårs- og vintermåneder.
Lav endelig en stor portion og nyd vintergryde ved spisebordet, din foretrukne lænestol eller i sofaen og duft en eksplosion af alle de lækre ingredienser.
Hvis du ikke er så vild med champignons, kan du erstatte det med ristede saltede græskarkerner.
Prøv også efterårsgryde med ris og champignons
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Grøntsager
- 4 stk. gulerødder (grove tern)
- 3 fed hvidløg (finthakket)
- 2 stk. pastinak (grove tern)
- 2 stk. persillerod (grove tern)
- 2 stk. bolsjebede (grove tern)
- 1 stk. løg (grove tern)
- 1 spsk. smør
Sauce
- 5 dl oksebouillon
- 3 dl rødvin (tør)
- 2 spsk. tomatpuré
- ½ tsk. chiliflager (eller ½ stk. frisk rød chili)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og og lidt friskkværnet peber
Topping
- 200 g champignons
Kartoffelmos
🥬Pynt
- 1 håndfuld Persille
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Fjern uønsket fedt og sener i oksekødet og skær den afpudsede okseklump ud i tern.
- Skyl og klargør grøntsagerne. Pil og hak løg groft og hvidløg fint.
- Kom smørret i en tykbundet gryde og lad det bruse op. Steg og brun kødet. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Drys hvedemel over under omrøring og steg videre i ca. 1 minut. Pas på, at hvedemel ikke brænder fast i bunden. Tilsæt tomatpuré og svits det med i ca. 30 sekunder. Tag det hele af varmen og kom oksekødet på en tallerken.
- Sæt gryden tilbage på komfuret og tilsæt lidt smør. Tilsæt nu alle grøntsager og steg det et par minutter, så det hele får lidt farve. Vend det hele et par gange.
- Tilsæt oksekødet og rør rundt.
- Tilsæt nu oksebouillon, timian og rødvin og rør rundt. Skru ned på lavt blus, så det kun simrer sakte. Sæt låget på og lad det simre et par timer eller indtil kødet er helt mørt. Den sidste halve time uden låg, så væden koges lidt ind og smagen bliver kraftigere. Rør rundt indimellem, så smager fordeles.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
🥗Tilbehør
- Skyl og skær bunden af champignons. Skær dem i halve eller i skiver. Rist dem gyldne i lidt smør på en stegepande. Tilsæt evt. nogle af champignons til gryderetten og brug resten som pynt.
Kartoffelmos
- Skræl og skær kartoflerne ud i grove tern.
- Kom vand i en stor gryde og tilsæt kartofler i tern. Der skal ikke tilsættes salt til vandet.
- Kog det hele indtil kartofler er møre. Hæld vandet fra gennem en sigte eller dørslag.
- Kom de møre kartofler tilbage i gryden og tilsæt smør. Rør det hele godt sammen. Tag nu en stavblender eller mos kartoflerne med en gaffel. Tilsæt mælken lidt af gangen.
- Du skal mose eller blende indtil du har en luftig og cremet kartoffelmos. Tilsæt mere mælk, hvis kartoffelmosen er for tør eller tyk. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Servering
- Servér vintergryde med kartoffelmos og ristede champignons
Opskrift med noter
Vintergryde med kartoffelmos
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Grøntsager
- 4 stk. gulerødder (grove tern)
- 3 fed hvidløg (finthakket)
- 2 stk. pastinak (grove tern)
- 2 stk. persillerod (grove tern)
- 2 stk. bolsjebede (grove tern)
- 1 stk. løg (grove tern)
- 1 spsk. smør
Sauce
- 5 dl oksebouillon
- 3 dl rødvin (tør)
- 2 spsk. tomatpuré
- ½ tsk. chiliflager (eller ½ stk. frisk rød chili)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og og lidt friskkværnet peber
Tilbehør
- 200 g champignons
Pynt
- 1 håndfuld Persille
Sådan gør du
- Fjern uønsket fedt og sener i oksekødet og skær den afpudsede okseklump ud i tern.
- Skyl og klargør grøntsagerne. Pil og hak løg groft og hvidløg fint.
- Kom smørret i en tykbundet gryde og lad det bruse op. Steg og brun kødet. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Drys hvedemel over under omrøring og steg videre i ca. 1 minut. Pas på, at hvedemel ikke brænder fast i bunden. Tilsæt tomatpuré og svits det med i ca. 30 sekunder. Tag det hele af varmen og kom oksekødet på en tallerken.
- Sæt gryden tilbage på komfuret og tilsæt lidt smør. Tilsæt nu alle grøntsager og steg det et par minutter, så det hele får lidt farve. Vend det hele et par gange.
- Tilsæt oksekødet og rør rundt.
- Tilsæt nu oksebouillon, timian og rødvin og rør rundt. Skru ned på lavt blus, så det kun simrer sakte. Sæt låget på og lad det simre et par timer eller indtil kødet er helt mørt. Den sidste halve time uden låg, så væden koges lidt ind og smagen bliver kraftigere. Rør rundt indimellem, så smager fordeles.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
Tilbehør
- Skyl og skær bunden af champignons. Skær dem i halve eller i skiver. Rist dem gyldne i lidt smør på en stegepande. Tilsæt evt. nogle af champignons til gryderetten og brug resten som pynt.
Kartoffelmos
- Skræl og skær kartoflerne ud i grove tern.
- Kom vand i en stor gryde og tilsæt kartofler i tern. Der skal ikke tilsættes salt til vandet.
- Kog det hele indtil kartofler er møre. Hæld vandet fra gennem en sigte eller dørslag.
- Kom de møre kartofler tilbage i gryden og tilsæt smør. Rør det hele godt sammen. Tag nu en stavblender eller mos kartoflerne med en gaffel. Tilsæt mælken lidt af gangen.
- Du skal mose eller blende indtil du har en luftig og cremet kartoffelmos. Tilsæt mere mælk, hvis kartoffelmosen er for tør eller tyk. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Servering
- Servér vintergryde med kartoffelmos og ristede champignons
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Du kan erstatte champignons med saltede græskarkerner der er puffede på panden
- Der kan tilsættes fløde, hvis man ønsker en gammeldags gryderet
- Der kan også tilsættes rosmarin sammen med timian
- Du kan tilsætte gulerod til kartoffelmosen, så bliver den lidt sødere
- Du kan variere rodfrugter og bruge dem du har
- Peberfrugt er også velegnet i retten
- Jo længere vintergryde simrer, jo mere koncentreret smag fås
❓ FAQ
I køleskabet
Ca. 3 dage i køleskabet
Ja
Kommentarer
Ingen kommentarer