Nicoise salat med asparges er en super lækker variant af den klassiske franske salat Nicoise. Nicoise dressingen er en fransk urtevinaigrette, der er rigtig god til salat med tun, asparges, tomater, feldsalat, sorte oliven og æg.
Dressingen er så alsidig, pikant og lækker, at du får lyst til at spise den i alle dine salater.
Leder du efter en enkel, nem og lækker nicoise asparges salat dressing? Så er det denne opskrift du skal bruge.
Prøv også Salat Nicoise med krabbekød
Opskrift udviklet af Bjørn Nielsen, Lene Geisle, Nikolaj Geisle
Gå til
Fransk salat
Salat Nicoise er en klassisk fransk salat, der stammer fra byen Nice. Salaten der kommes i en stor skål indeholder traditionelt, tun eller ansjoser, æg, haricots verts, oliven, tomater og lidt olivenolie der vendes i salaten.
Du vil dog også kunne se Salat Nicoise serveret med kartofler i diverse franske køkkener.
Salat Nicoise
Denne klassiske salat er enkel og nem at lave. Salat Nicoise er egentlig bare en masse sunde ingredienser, der blandes sammen til en salat og derefter dryppet med en vidunderlig Nicoise sennepsdressing.
Ingredienser der bruges til Nicoise asparges salat
- Hårdkogte æg : Kog æggene som du vil, men vi kan godt lide, at æggene er en anelse smilende. Vi deler æggene midt igennem, men du kan også lave kvarte dele.
- Asparges : Vi bruger friske grønne asparges. Køb dem gerne på torvet.
- Grønne bønner : I denne opskrift har vi udeladt bønner. Men hvis du tilsætter bønner, så damp bønner til de er lysegrønne og møre.
- Tun : Her bruges de almindelige på vand. Vinaigrette dressingen tilføjer ekstra smag til tun.
- Salat : Her bruger vi feldsalat men brøndkarse er også velegnet. Faktisk, kan der bruges al slags salat, det er mere en smagssag.
- Cherrytomater : Friske tomater tilføjer sød smag til salaten. Du kan også bruge blommetomater.
- Nicoise oliven : Disse sorte oliven har en intens duft og velsmagende smag. Hvis du ikke kan finde nicoise oliven, er kalamata oliven, som vi har brugt en god erstatning.
Basis ingredienser til Nicoise dressing
- Hvidvinseddike: En god eddike er naturligvis grundlaget for enhver vinaigrette. Du kan erstatte med rødvinseddike, hvis du ikke har hvid.
- Skalotteløg: har en lidt mildere og sødere smag, end de store zittauerløg og derfor bruges de ofte til f. eks. salatdressinger.
- Timian: Vi foretrækker at bruge friske krydderurter i dressinger, da tørrede kan være lidt skarpe at få i munden. De friske krydderurter forbedrer også bedre smagen i dressingen, men hvis du ikke har frisk timian, vil tørret være ganske udemærket!
- Dijon sennep: er den klassiske type sennep, der bruges i dressinger og i det franske køkken.
4 grunde til, at lave Nicoise dressing
- Fuld af smag og kan bruges i andre salater
- Lavet med friske krydderurter
- Lavet af enkle råvarer du har i huset
- Kan laves på et par minutter
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Salat nicoise med asparges
- 5 stk. æg
- 250 g asparges (friske)
- 180 g cherrytomater
- 150 g tun (i vand)
- 100 g feldsalat (eller brøndkarse)
- 10 stk. oliven (sorte)
Nicoise dressing
- 2 tsk. sennep (dijon)
- 2 tsk. persille (friskhakket)
- 2 tsk. basilikum (friskhakket)
- 1 dl olivenolie
- 1 stk. skalotteløg (hakket)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 tsk. timian (friskhakket)
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Nicoise Dressing
- Tag en blender eller stor multihakker og tilsæt, skalotteløg, hvidløg, sennep, timian, salt og friskkværnet peber
- Kom olivenolien ned i blenderen i en langsomt strøm, mens blenderen kører på lav hastighed. Fortsæt med at blende indtil du har en cremet dressing.
- Tilsæt basilikum og persille, og bland forsigtigt. Brug pulsér knappen, hvis du har den et par gange, eller indtil krydderurterne er finthakket.
- Kom dressingen i en beholder eller et glas og stil den til side.
- Kog æg i ca. 5 minutter og afkøl straks. Så er æg stadig let flydende. Afkøl straks og pil æg og skær dem midt over.
- Dryp lidt sennepsdressing over salaten og kom resten af dressingen i en lille skål der sættes på bordet.
Nicoise salat med asparges
- Skyl salat og dup den tør.
- Kog æg i ca. 5 minutter og afkøl straks. Så er æg stadig let flydende. Afkøl straks og pil æg og skær dem midt over.
- Skyl asparges og skær bunden og hårde ender af asparges. Kog asparges i ca. 3 minutter eller indtil de er møre.
- Skyl cherrytomaterne og dup dem tørre. Skær dem midt over.Ryst eller rør dressingen sammen. Smag den til med honning, salt og peber.
- Tag en salatskål og kom feldsalat i bunden.Tag tun ud af dåsen og findel tun med en gaffel.
- Anret tun ovenpå feldsalat. Kom asparges og tomater i skålen. Dryp lidt olivenolie i skålen.
- Fordel nu de halve æg og til sidst fordeles de friske asparges.
- Dryp lidt sennepsdressing over salaten og kom resten af dressingen i en lille skål der sættes på bordet.
👨🏻🍳Forberedelse
- Dressingen til salat nicoise kan laves dagen i forvejen.
- Du kan koge æg, grønne asparges og evt. kartofler på forhånd.
- Opbevares i køleskabet, indtil de skal bruges.
🌡️Opbevaring
- Nicoise dressing opbevares i en lukket og lufttæt beholder i køleskabet i ca. tre dage
- Nicoise salat skal spises samme dag
- Holdbarhed ca. 12 timer i køleskabet
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Du kan tilsætte små kolde kogte kartofler skåret i tern
- Du kan lave dressingen i forvejen
❓ FAQ
Æg, asparges, cherrytomater, tun, salat og sorte oliven
Det er fordi der er asparges i stedet for grønne bønner og kartofler
Opskrift med noter
Salat nicoise med asparges og dressing
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Salat nicoise med asparges
Nicoise dressing
- 2 tsk. sennep (dijon)
- 2 tsk. persille (friskhakket)
- 2 tsk. basilikum (friskhakket)
- 1 dl olivenolie
- 1 stk. skalotteløg (hakket)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 tsk. timian (friskhakket)
- 1 knivspids salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Nicoise Dressing
- Tag en blender eller stor multihakker og tilsæt, skalotteløg, hvidløg, sennep, timian, salt og friskkværnet peber
- Kom olivenolien ned i blenderen i en langsomt strøm, mens blenderen kører på lav hastighed. Fortsæt med at blende indtil du har en cremet dressing.
- Tilsæt basilikum og persille, og bland forsigtigt. Brug pulsér knappen, hvis du har den et par gange, eller indtil krydderurterne er finthakket.
- Kom dressingen i en beholder eller et glas og stil den til side.
- Kog æg i ca. 5 minutter og afkøl straks. Så er æg stadig let flydende. Afkøl straks og pil æg og skær dem midt over.
- Dryp lidt sennepsdressing over salaten og kom resten af dressingen i en lille skål der sættes på bordet.
Nicoise salat med asparges
- Skyl salat og dup den tør.
- Kog æg i ca. 5 minutter og afkøl straks. Så er æg stadig let flydende. Afkøl straks og pil æg og skær dem midt over.
- Skyl asparges og skær bunden og hårde ender af asparges. Kog asparges i ca. 3 minutter eller indtil de er møre.
- Skyl cherrytomaterne og dup dem tørre. Skær dem midt over.Ryst eller rør dressingen sammen. Smag den til med honning, salt og peber.
- Tag en salatskål og kom feldsalat i bunden.Tag tun ud af dåsen og findel tun med en gaffel.
- Anret tun ovenpå feldsalat. Kom asparges og tomater i skålen. Dryp lidt olivenolie i skålen.
- Fordel nu de halve æg og til sidst fordeles de friske asparges.
- Dryp lidt sennepsdressing over salaten og kom resten af dressingen i en lille skål der sættes på bordet.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer