Rodfrugter er godt for dine tarme og din sundhed. Rodfrugtsuppe med nødder er med til, at skabe et godt anti inflammatorisk miljø i tarmene. Så har du f.eks. galdesten eller irritabel tyktarm, vil denne rodfrugtsuppe måske være lindrende kost for din mave.
Udover at være smækfyldt med vitaminer, fiber og mineraler, smager denne rodfrugtsuppe fantastisk og har en helt utroligt cremet konsistens. Du kan spise den som den er, eller du kan drysse lidt topping på, hvis der skal være lidt knas.
Vi laver denne suppe sidst på efteråret og vinteren, da den er SÅ nem at lave, og bidrager med så mange gode ting til helbredet. Derudover er suppen meget mættende.
Her kan du se, hvad de forskellige rodfrugter giver til suppen. Vi har kun nævnt dem vi bruger mest selv:
- Jordskokker giver suppen en lidt ekstra delikat smag.
- Rødbeder giver suppen en dejlig dyb rødlig farve.
- Gulerødder giver sødme.
- Kartofler gør suppen tyk og cremet.
- Pastinak giver sødme og eftersmag.
- Løg og hvidløg giver smag og ekstra vitaminer og mineraler.
- Knoldselleri giver smag. (Pas på med den, da den hurtigt overdøver de andre rodfrugter.
- Beder giver fylde og bør også kun tilsættes lidt.
Prøv også blendet grøntsagssuppe og rodfrugtsuppe med kylling
Gå til
Suppekur
Du kan spise og bruge denne rodfrugtsuppe som en let suppekur, hvor du kun spiser suppen i f.eks. 3 dage. Derefter kan spise suppen med f.eks. lidt kylling, så du også får lidt proteiner i form af kød. Dette kan man gøre i ca. 7 til 10 dage. Derefter skal man spise normalt.
Grunden til, at man ikke kun skal spise suppen længere er, at det heller ikke er sundt, at få for meget af det kæmpe boost af vitaminer og mineraler, som der er i denne suppe.
Inden du går i gang med rodfrugtsuppen
Før du starter en opskrift, inklusive denne rodfrugtsuppe, er her nogle generelle ting, du skal være opmærksom på:
Ingrediens tilgængelighed: Tjek, at du har alle ingredienserne ved hånden. Hvis nogen mangler, så overvej erstatninger eller justeringer baseret på, hvad du har.
Tilberedningstid: Gennemgå den samlede tid, der er nødvendig for opskriften, inklusive forberedelses- og tilberedningstider, så du kan planlægge i overensstemmelse hermed. Beregn min. 20 min til kogning af grøntsagerne.
Nødvendigt udstyr: Sørg for at have alt det nødvendige køkkenværktøj og udstyr, såsom en stor gryde, skærebræt, knive og målebægre.
Forberedelses trin: Læs hele opskriften igennem først for, at forstå de involverede trin og enhver nødvendig forberedelse (som at hakke grøntsager eller simre).
Kost begrænsninger: Hvis du eller nogen, du laver mad til, har diætrestriktioner eller allergier, skal du kontrollere, at ingredienserne er egnede.
Smagspræferencer: Overvej at justere krydderier eller ingredienser baseret på personlige smagspræferencer. Vi bruger timian, nogle foretrækker måske andre krydderier.
Portionsstørrelse: Vær opmærksom på opskriftens mængde for at sikre, at den opfylder dine behov, uanset om det er til en familie eller en begivenhed.
Opbevaring: Planlæg, hvordan du vil opbevare eventuelle rester, og tjek, hvor længe de kan opbevares. Denne rodfrugtsuppe, kan holde sig frisk i 3 dage i køleskabet, hvis den er i en tætsluttet beholder.
Ernæringsoplysninger: Hvis du er sundhedsbevidst, så tjek suppens ernæringsmæssige fakta, da vi har den listet som som fedtfattig.
Ved at overveje disse faktorer, vil du være bedre forberedt til, at skabe en velsmagende og cremet suppe der både smager fantastisk og ser godt ud.
Derfor skal du lave rodfrugtsuppen
Der er mange grunde til, at vi synes denne opskrift er værd at lave. Her får du de highligts og grunde til, at lave denne opskrift:
Sunde ingredienser: Opskriften indeholder en række forskellige grøntsager og rodfrugter, hvilket gør den rig på vitaminer, mineraler og fibre.
Anti inflammatorisk: Grøntsager og især rodfrugter, er rigtigt godt for helbredet og dine tarme.
Kaloriefattigt: Da suppen er en fedtfattig suppe, er den velegnet til dem, der ønsker at reducere kalorieindtaget, mens de stadig nyder et solidt måltid.
Alsidig: Du kan nemt ændre opskriften til at inkludere årstidens grøntsager eller tilpasse den til præferencer, hvilket gør den til en fleksibel mulighed.
Simpelt at tilberede: Supper er generelt nemme at lave, og kræver ofte bare hakning, simring og blanding, hvilket kan spare tid i køkkenet.
Comfort Food: En varm skål med grøntsagssuppe er hyggeligt og tilfredsstillende, og perfekt til koldere vejr, eller når du føler dig lidt utilpas.
Prisbillig: De fleste ingredienser til grøntsagssuppe er billige, hvilket gør det til en omkostningseffektiv måltidsmulighed.
Måltilberedningsvenlig: Supper kan laves i store partier og opbevares, hvilket minimerer tilberedningstiden på travle dage.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid: ca. 20 min. Samlet tid: ca. 30 min. Opskrift: til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
8 stk. kartofler (ca 400 gram skåret i grove stykker)
6 stk. gulerødder (grove stykker)
20 stk. hasselnødder (eller andre nødder)
1 stk. rødbede (grove stykker)
1 stk. pastinak (grove stykker)
1 stk. persillerod (grove stykker)
4 stk. jordskok (grove stykker)
2 stk. løg (grove stykker)
4 fed hvidløg (hele)
6 dl hønsebouillon (eller grøntsags)
1 spsk. timian (tørret eller frisk)
¼ tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Topping knas
1 håndfuld nødder (gerne forskellige)
1 håndfuld græskarkerner
1 håndfuld solsikkekerner
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Grøntsager klargøres
Skræl og klargør alle rodfrugter som anvist i ingredienslisten.
- Klargør løg
Pil og skær løg i grove stykker. Pil hvidløg.
- Ingredienser kommes i en gryde
Kom de klargjorte rodfrugter, krydderier, nødder og løg i en gryde. Tilsæt vand eller bouillon, så de næsten dækker rodfrugter. Jo mere væske du tilsætter jo tyndere bliver suppen.
- Simrer sagte
Kog det op og lad det simre under låg indtil rodfrugter er møre.
- Blend grøntsager
Tag en stavblender og blend rodfrugter indtil du har en cremet suppe
- Servering
Suppen serveres rygende varm. Drys og pynt suppen med solsikkekerner eller græskarkerner.
Opskrift med noter
Rodfrugtsuppe kuren
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 20 stk. hasselnødder (eller andre nødder)
- 8 stk. kartofler (ca 400 gram skåret i grove stykker)
- 6 stk. gulerødder (grove stykker)
- 1 stk. rødbede (grove stykker)
- 1 stk. pastinak (grove stykker)
- 1 stk. persillerod (grove stykker)
- 4 stk. jordskok (grove stykker)
- 2 stk. løg (grove stykker)
- 4 fed hvidløg (hele)
- 6 dl hønsebouillon (eller grøntsags)
- 1 spsk. timian (tørret eller frisk)
- ¼ tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Topping knas
- 1 håndfuld græskarkerner
- 1 håndfuld solsikkekerner
- 1 håndfuld nødder (gerne forskellige)
Sådan gør du
- Skræl og klargør alle rodfrugter som anvist i ingredienslisten.
- Pil og skær løg i grove stykker. Pil hvidløg.
- Kom de klargjorte rodfrugter, krydderier, nødder, og løg i en gryde. Tilsæt vand eller bouillon, så de næsten dækker rodfrugter. Jo mere væske du tilsætter jo tyndere bliver suppen.
- Kog det op og lad det simre under låg indtil rodfrugter er møre.
- Tag en stavblender og blend rodfrugter indtil du har en cremet suppe
Servering
- Suppen serveres rygende varm. Drys og pynt suppen med solsikkekerner eller græskarkerner.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Bjørn Nielsen
Du får alle de grøntsager du skal have og mere til og så er retten endda let at lave i en travl hverdag.
Du kan også nemt lave en stor portion, så du kan gemme rester i køleskabet.