Aubergine giver god smag i denne klassiske græske nationalret, som måske er Grækenlands mest kendte menu til turister. Den kan minde lidt om den Italienske lasagne hvor pastaen, er udskiftet med kartofler. Musaka med aubergine og kartofler er krydret uden at være stærk. Musakaen får sine krydrede smage af spidskommen, paprika, chili og oregano.
Auberginen giver også rigtig god smag og passer perfekt sammen med oksekød. Der er god umami i denne ret.
Fedtfattig musaka
Vi laver ikke ostesauce som ellers er en traditionel ingrediens i denne ret. Vi synes ikke det er nødvendigt, da vi river lidt revet parmesan over til musakaen ved servering. Parmesan giver en helt perfekt smag og en mere fedtfattig musaka. Men jo mere parmesan du bruger, jo mindre fedtfattig er retten.
Prøv også lasagne med squash og aubergine
Gå til
Opskrift med noter
Musaka med aubergine og kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kødsauce
Sådan gør du
- Skyl grøntsager og krydderurter. Skær aubergine i tynde skiver og læg skiverne på et rent viskestykke. Drys lidt salt over, så vandet trækkes ud. Efter ca. 10 minutter skyller du saltet væk. Dup det tørt.
- Steg aubergineskiverne i ca. 5 minutter med lidt olivenolie på begge sider i en pande.
- Skræl kartoflerne og skær dem ud i tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Kødsauce
- Pil løg og hvidløg og hak dem begge fint og bland dem sammen. Kom løg, hvidløg, kanel, spidskommen, paprika, oregano og knust chili op i en skål og bland det sammen.
- Tag en stegepande eller gryde og kom olivenolie på og varm det op. Kom blandingen på panden eller gryden og svits det i ca. 1 minut mens vender det og rører rundt, så det ikke branker.
- Kom oksekødet med og rør det hele sammen mens det steger ved høj varme. Når kødet er svitset færdigt hældes de hakkede tomater og tomatpuré i og det hele røres godt sammen. Varmen skrues ned og retten simrer nu i mindst 30 minutter under låg, så smagene rigtig kan komme frem. Til sidst smages til med lidt vineddike, salt og peber.
- Lav et lag af de tynde kartoffelskiver og de stegte aubergineskiver i et ildfast fad. Fordel kødsaucen ovenpå. Gentag indtil du ikke har flere kartofler og kødsauce.
- Sæt fadet ind i en 175 grader varm ovn og giv musakaen 40 minutter. Derefter skrues varmen op til 200 grader og musakaen får yderlige 10 minutter, så overfladen får mere farve.
- Tag fadet ud af ovnen og riv masser af parmesan over musakaen og drys derefter med hele blade af frisk basilikum.
Noter
- Du kan godt komme 2 stk. aubergine i musakaen, hvis de ikke er så store.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstiden er 50 min. og samlet tid er ca. 1 time og 20 min. Til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Kødsauce
- 500 g Oksekød Hakket
- 1 ds Tomater Hakkede
- 2 spsk. Tomatpuré Koncentreret
- 1 stk. Løg
- 3 fed Hvidløg
- 1 tsk. Kanel Stødt
- 2 tsk. Spidskommen Stødt
- 2 tsk. Paprika
- 2 tsk. Oregano Tørret
- 1 tsk. Chili Tørret og knust
- 2 spsk. Olivenolie
- 1 tsk. Salt og knivspids peber
- 1 tsk. Vinedikke
🥗Tilbehør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skyl grøntsager og krydderurter. Skær aubergine i tynde skiver og læg skiverne på et rent viskestykke. Drys lidt salt over, så vandet trækkes ud. Efter ca. 10 minutter skyller du saltet væk. Dup det tørt.
- Steg aubergineskiverne i ca. 5 minutter med lidt olivenolie på begge sider i en pande.
- Skræl kartoflerne og skær dem ud i tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Kødsauce
- Pil løg og hvidløg og hak dem begge fint og bland dem sammen. Kom løg, hvidløg, kanel, spidskommen, paprika, oregano og knust chili op i en skål og bland det sammen.
- Tag en stegepande eller gryde og kom olivenolie på og varm det op. Kom blandingen på panden eller gryden og svits det i ca. 1 minut mens vender det og rører rundt, så det ikke branker.
- Kom oksekødet med og rør det hele sammen mens det steger ved høj varme. Når kødet er svitset færdigt hældes de hakkede tomater og tomatpuré i og det hele røres godt sammen. Varmen skrues ned og retten simrer nu i mindst 30 minutter under låg, så smagene rigtig kan komme frem. Til sidst smages til med lidt vineddike, salt og peber.
- Lav et lag af de tynde kartoffelskiver og de stegte aubergineskiver i et ildfast fad. Fordel kødsaucen ovenpå. Gentag indtil du ikke har flere kartofler og kødsauce.
- Sæt fadet ind i en 175 grader varm ovn og giv musakaen 40 minutter. Derefter skrues varmen op til 200 grader og musakaen får yderlige 10 minutter, så overfladen får mere farve.
- Tag fadet ud af ovnen og riv masser af parmesan over musakaen og drys derefter med hele blade af frisk basilikum.
💭 Tips
Du kan godt lave en ostesauce og komme ovenpå, hvis du foretrækker en mere fed version med mere smag. Du kan se denne opskrift med ostesauce her.
Kan retten fryses ned ?
Ja, men den er bedst når den er frisklavet, da den mister lidt af sin smag ved frysning.
Hvad kan forberedes ?
Ja, man kan lave kødsaucen på forhånd.
Mest populære tilbehør
Flutes og smør. Råkostsalat. Salat med og uden dressing.
Kommentarer
Ingen kommentarer