Lammekølle provencale er en klassisk fransk opskrift, med dejlig sprødt lammekød, og lækre salvie kartofler med smag fra lammekøllen. Her drypper saften fra lammekøllen ned og giver fantastisk smag til kartoflerne i bradepanden under lammekøllen.
Denne menu er perfekt, at servere for gæster, som elsker lammekød og smagsfulde kartofler.
Prøv også langtidsstegt lammekølle
Gå til
Ovn eller grill
I denne opskrift har vi lavet lammekøllen i ovnen, men du kan faktisk også grille den. Så skal du bare opfange kødsaften i en bakke og så dryppe den over kartoflerne i ovnen.
Hvis du griller lammekøllen kan vi anbefale, at bruge et rotisseri, da det giver en perfekt sprød lammekølle.
Se opskrift på lammekølle på rotisseri
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Tilberedningstid ca. 1 time. Samlet tid er ca. 1 time og 15 minutter. Opskrift til 8 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1800 g lammekølle
- 4 fed hvidløg
- 4 dl hønsebouillon
- 1 spsk. smør
- 1 spsk. olivenolie
- 1 håndfuld salvie (grofthakket)
- 1 tsk. Salt og lidt peber
🥗Tilbehør
- 2 kg kartofler
- 1 stk. broccoli
- 1 stk. blomkål
- 6 stk. gulerødder
- 1 stk. flutes (serveret med smør)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tænd ovnen op på 220 grader.
- Kig lammekøllen efter og fjern overflødigt fedt. Gnid lammekøllen ind i salt og friskkværnet peber.
- Tag et stort ildfast fad eller bradepande og smør det ind med smør og olivenolie.
- Skræl alle kartofler og skær dem i ens tynde skiver så der bliver mindst to lag kartofler.
- Skyl, dup tør og hak salvie groft.
- Hak hvidløg fint og tryk dem flade så de safter.
- Læg kartoflerne i et pænt lag i det ildfaste fad.
- Drys salvie og hvidløg over. Krydr med salt og peber.
- Sæt næste lag kartofler over. Kan du nøjes med 1 lag, er det også fint.
- Hæld nu hønsebouillon over.
- Kom et par smørklatter over hist og her.
- Sæt det ind nederst i ovnen.
- Sæt risten ind over.
- Kom lammekøllen på risten.
- Vend køllen efter 30 minutter.
- Skru varmen ned til 150 grader.
- Sæt et stegetermometer i lammekøllen.
- Lad den få en time eller til stegetermometer viser ca. 60 – 62 grader så lammekøllen stadig har lidt farvet kødfarve. (Rosa kød). Ønskes gennemstegt kød, skal kernetemperatur være 70 grader. Her er man sikker på, at alle bakterier er dræbt.
- Pak derefter lammekøllen ind i folie og lad den hvile i ca. 20 min.
- Imens dampes grøntsager.
🍽Servering
- Anret kød, grøntsager og kartofler på en tallerken.
- Tilbyd flutes og smør
- Hvidvin er også godt at servere til. Her kan iskold riesling anbefales.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her får du nogle af vores bedste tips til lammekølle på grill og i ovn:
- Du kan bruge både fersk og frossen lammekølle. Blot skal den frosne lammekølle tø op i køleskabet dagen før.
- Lad lammet få stuetemperatur, inden det sættes i ovnen. Tag lammekøllen ud af køleskabet og lad det stå på køkkenbordet i ca. en time, så får kødet en mere jævn temperatur og er nemmere at stege korrekt.
- Gnid lammekødet med rosmarin, hvidløg, salt og friskkværnet peber eller andre krydderier, du kan lide. Du kan også bruge timian eller paprika.
- Læg lammekøllen på risten over et ovnfast fad, og sæt fadet på risten under i ovnen. På denne stegemetode opsamler du al stegeskyen.
- Steg ved 125-150 grader i en til to timer, alt efter lammekøllens størrelse.
- Brug altid et stegetermometer til at tjekke temperaturen på kødet. Når temperaturen inde i kernen af kødet når omkring 60-65 grader, tages kødet ud af ovnen og hviler i omkring 15 minutter, inden den skæres.
- Servér lammekølle med en god skysauce, lidt grøntsager og kartofler.
❓ FAQ
Når lammekøllen er færdig i ovnen, pakkes den ind i folie og trækker 20 minutter, så kødsaften trækker ind i kødet.
Ca. 65 grader. Når temperaturen er ca. 62 grader eller mere, tages lammekøllen ud af ovnen og pakkes ind i folie og hviler. Varmen og kødsaften trækker nu ind og temperaturen stiger ca. 3 grader, så lammekøllen efter ca. 10 minutter er 65 grader. Derefter falder kernetemperaturen igen.
70 grader.
Opskrift med noter
Lammekølle provencale med salvie kartofler
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1800 g lammekølle
- 4 fed hvidløg
- 4 dl hønsebouillon
- 1 spsk. smør
- 1 spsk. olivenolie
- 1 håndfuld salvie (grofthakket)
- 1 tsk. Salt og lidt peber
Tilbehør
- 2 kg kartofler
- 1 stk. broccoli
- 1 stk. blomkål
- 6 stk. gulerødder
- 1 stk. flutes (serveret med smør)
Sådan gør du
- Tænd ovnen op på 220 grader.
- Kig lammekøllen efter og fjern overflødigt fedt. Gnid lammekøllen ind i salt og friskkværnet peber.
- Tag et stort ildfast fad eller bradepande og smør det ind med smør og olivenolie.
- Skræl alle kartofler og skær dem i ens tynde skiver så der bliver mindst to lag kartofler.
- Skyl, dup tør og hak salvie groft.
- Hak hvidløg fint og tryk dem flade så de safter.
- Læg kartoflerne i et pænt lag i det ildfaste fad.
- Drys salvie og hvidløg over. Krydr med salt og peber.
- Sæt næste lag kartofler over. Kan du nøjes med 1 lag, er det også fint.
- Hæld nu hønsebouillon over.
- Kom et par smørklatter over hist og her.
- Sæt det ind nederst i ovnen.
- Sæt risten ind over.
- Kom lammekøllen på risten.
- Vend køllen efter 30 minutter.
- Skru varmen ned til 150 grader.
- Sæt et stegetermometer i lammekøllen.
- Lad den få en time eller til stegetermometer viser ca. 60 – 62 grader så lammekøllen stadig har lidt farvet kødfarve. (Rosa kød). Ønskes gennemstegt kød, skal kernetemperatur være 70 grader. Her er man sikker på, at alle bakterier er dræbt.
- Pak derefter lammekøllen ind i folie og lad den hvile i ca. 20 min.
- Imens dampes grøntsager.
Servering
- Anret kød, grøntsager og kartofler på en tallerken.
- Tilbyd flutes og smør
- Hvidvin er også godt at servere til. Her kan iskold riesling anbefales.
Noter
- Du kan bruge både fersk og frossen lammekølle.
- Blot skal den frosne lammekølle tø op i køleskabet dagen før.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Henriette
Rigtig god ide med, at placere lammekøllen på en rist, så kødsaften drypper ned på kartoflerne. Vores gæster var vilde både med lammekølle som blev sprøde og kartofler som smagte virkelig godt.
Denne opskrift kan anbefales.
Tak for opskrift
Bjørn Nielsen
Hej
Tak for anbefalingen, det er dejligt at høre at opskriften kunne bruges til jeres gæster og at alt var godt.
Det man krydrer sin lammekølle med, vil også give smag til kartoflerne, så det skal man lige være opmærksom på, da både bouillon og salvie også giver meget smag til kartofler.
Hilsen
Bjørn