Når du kommer til Italien er noget af det første man opdager, når man spiser pizza eller pasta, at deres tomatsauce er helt anderledes end herhjemme. Italiensk tomatsauce er sødlig, let krydret og meget mild i smagen.
Man får helt lyst til, bare at spise tomatsaucen, og ikke andet. Derfor er Italienske pastaretter ofte med tomatsauce kun tilsat få andre ingredienser og ofte kun en anden ingrediens.
Når man laver tomatsauce, er det vigtigt, at tomaterne er fuldmodne og solmodne. Du skal helst bruge tomater, som er dyrket på friland og har fået masser af sol. Tomater dyrket i drivhus er også velegnede, bare de er søde og mørkerøde.
Hvis du vil se hvordan du kan lave tomatsauce af friske tomater, kan du se det her. blendet pizzasauce på 5 minutter
Gå til
Hvad er Italiensk tomatsauce?
Italiensk tomatsauce en grøntsagssauce der er baseret på store solmodne tomater og krydderurter, der simrer i lang tid på komfuret, så smagene virkelig bliver dybere og udvikles. (Denne opskrift er et lækkert eksempel!).
Ofte simrer tomatsaucen i mange timer, så den til sidst er kogt ind til under det halve.
Brug varmen korrekt
Det er vigtigt, at olivenolien er på den rigtige temperatur når hvidløg tilsættes. Dvs. lav temperatur når der tilsættes hvidløg, urter og krydderier. Disse skal simre og få smag i cirka fem minutter for, at udvikle smagen korrekt i hvidløg.
Den langsomme opvarmningsproces gør det muligt for olivenolien, at samle sig med krydderierne, så der bliver en virkelig lækker base til tomatsaucen. Hvidløg må gerne få lidt farve, ved lav varme.
Men får de høj varme bliver de bitre smagsstoffer, som ødelægger din tomatsauce. Så brug varmen korrekt.
Friske tomater
Tomater uden skind, kerner og indmad, hvidløg, løg og olivenolie kommes i en blender eller foodprocessor og blendes indtil det er ensartet. Kom det hele i en gryde. Tilsæt lidt sukker og eddike i tomat blandingen og kog det op.
Reducer varmen til lav, og lad den simre, indtil pizza saucen er kogt ind til det halve. Det tager ca. 1 til 2 timer, rør lejlighedsvis. Til sidst smages til med oregano, salt og friskkværnet peber.
Sådan fjernes skindet af tomater
- Lav en stor skål med iskoldt vand evt. tilsat isterninger.
- Tag en stor gryde og tilsæt vand. Kog det op.
- Imens klargøres tomater. Skær et kryds i bunden af alle tomater.
- Kom tomater forsigtigt i det kogende vand uden at det sprøjter og rammer dig eller andre.
Lad tomater være i gryden i et minut eller indtil skindet begynder at bøje der hvor du har skåret krydset. - Tag en spiseske eller hulske og kom alle tomater ned i det iskolde vand til afkøling.
- Når tomater er kølet ned, fjernes skindet.
- Fjern stilk og urenheder.
- Nu kan tomater bruges til tomatsauce. Hver dog opmærksom på, at friske tomater indeholder mere vand end hele tomater på dåse, så tomatsaucen skal simre i længere tid, for at få den ønskede tykkelse.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid ca. 2 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 10 min. Opskrift giver 1 portion.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 3 spsk. olivenolie
- 4 fed hvidløg (knust)
- 2 dåser tomater (hele tomater eller 10 stk. friske)
- 2 stk. løg (finthakket)
- ½ tsk. chili
- 1 spsk. oregano (friske blade eller ½ spsk. tørret)
- 1 spsk. basilikum (frisk og hakket)
- 1 spsk. timian (frisk og hakket eller ½ spsk. tørret)
- 1 spsk vineddike
Smag til krydderier
- 25 gram Parmesan (Reggiano, fintrevet)
- 1 spsk. oregano (tørret)
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids friskkværnet peber
- 1½ spsk. smør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hæld tomater op i en skål og hak tomater groft hænder eller paletkniv, så du får lidt grove stykker. Fjern stilk.
- Tag en stor gryde og tilsæt olivenolie, chili, knust hvidløg, finthakket løg, oregano, basilikum og timian, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Varm det hele langsomt op, så det begynder at dufte i køkkenet. Det tager ca. 5 minutter. Rør rundt ind imellem, så der ikke er noget der brænder på.
- Tilsæt tomater og rør rundt. Kog det langsomt op. Lad det simre i 1½ time delvis under låg, så der kan slippe lidt damp ud. Rør rundt engang ind i mellem.
- Smag på tomatsaucen og krydr evt. med lidt salt og peber. Lad saucen simre i ca. 20 minutter mere, hvis den er tynd i konsistensen.
- Riv parmesan.
- Tilsæt resten af ingredienserne og lige efter tomatsaucen tages af varmen, tilsættes og røres det kolde smør rundt, så smagen kommer frem og afrundes.
- Servér straks.
Opskrift med noter
Italiensk tomatsauce med parmesan
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld tomater op i en skål og hak tomater groft hænder eller paletkniv, så du får lidt grove stykker. Fjern stilk.
- Tag en stor gryde og tilsæt olivenolie, chili, knust hvidløg, finthakket løg, oregano, basilikum og timian, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Varm det hele langsomt op, så det begynder at dufte i køkkenet. Det tager ca. 5 minutter. Rør rundt ind imellem, så der ikke er noget der brænder på.
- Tilsæt tomater og rør rundt. Kog det langsomt op. Lad det simre i 1½ time delvis under låg, så der kan slippe lidt damp ud. Rør rundt engang ind i mellem.
- Smag på tomatsaucen og krydr evt. med lidt salt og peber. Lad saucen simre i ca. 20 minutter mere, hvis den er tynd i konsistensen.
- Riv parmesan.
- Tilsæt resten af ingredienserne og lige efter tomatsaucen tages af varmen, tilsættes og røres det kolde smør rundt, så smagen kommer frem og afrundes.
- Servér straks.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Smag på tomatsaucen under tilberedningen, når smagen er afrundet, er den færdig
- Du kan bruge friske tomater til tomatsauce. Husk og fjern skindet hvis du bruger friske tomater.
❓ FAQ
Ja, alle store friske tomater kan bruges, men San Marzano-tomater er de bedste.
Timian, Basilikum, oregano og mynte. Mynte bruges i små mængder for, at tilføre friskhed.
Kommentarer
Ingen kommentarer