Nรฅr du kommer til Italien er noget af det fรธrste man opdager, nรฅr man spiser pizza eller pasta, at deres tomatsauce er helt anderledes end herhjemme. Italiensk tomatsauce er sรธdlig, let krydret og meget mild i smagen.
Man fรฅr helt lyst til, bare at spise tomatsaucen, og ikke andet. Derfor er Italienske pastaretter ofte med tomatsauce kun tilsat fรฅ andre ingredienser og ofte kun en anden ingrediens.
Nรฅr man laver tomatsauce, er det vigtigt, at tomaterne er fuldmodne og solmodne. Du skal helst bruge tomater, som er dyrket pรฅ friland og har fรฅet masser af sol. Tomater dyrket i drivhus er ogsรฅ velegnede, bare de er sรธde og mรธrkerรธde.
Hvis du vil se hvordan du kan lave tomatsauce af friske tomater, kan du se det her. blendet pizzasauce pรฅ 5 minutter
Indhold i opskrift - Hop til:

Hvad er Italiensk tomatsauce?
Italiensk tomatsauce en grรธntsagssauce der er baseret pรฅ store solmodne tomater og krydderurter, der simrer i lang tid pรฅ komfuret, sรฅ smagene virkelig bliver dybere og udvikles.ย (Denne opskrift er et lรฆkkert eksempel!).
Ofte simrer tomatsaucen i mange timer, sรฅ den til sidst er kogt ind til under det halve.
Brug varmen korrekt
Det er vigtigt, at olivenolien er pรฅ den rigtige temperatur nรฅr hvidlรธg tilsรฆttes. Dvs. lav temperatur nรฅr der tilsรฆttes hvidlรธg, urter og krydderier. Disse skal simre og fรฅ smag i cirka fem minutter for, at udvikle smagen korrekt i hvidlรธg.ย
Den langsomme opvarmningsproces gรธr det muligt for olivenolien, at samle sig med krydderierne, sรฅ der bliver en virkelig lรฆkker base til tomatsaucen. Hvidlรธg mรฅ gerne fรฅ lidt farve, ved lav varme.
Men fรฅr de hรธj varme bliver de bitre smagsstoffer, som รธdelรฆgger din tomatsauce. Sรฅ brug varmen korrekt.
Friske tomater
Tomater uden skind, kerner og indmad, hvidlรธg, lรธg og olivenolie kommes i en blender eller foodprocessor og blendes indtil det er ensartet. Kom det hele i en gryde. Tilsรฆt lidt sukker og eddike i tomat blandingen og kog det op.
Reducer varmen til lav, og lad den simre, indtil pizza saucen er kogt ind til det halve. Det tager ca. 1 til 2 timer, rรธr lejlighedsvis. Til sidst smages til med oregano, salt og friskkvรฆrnet peber.
Sรฅdan fjernes skindet af tomater
- Lav en stor skรฅl med iskoldt vand evt. tilsat isterninger.
- Tag en stor gryde og tilsรฆt vand. Kog det op.
- Imens klargรธres tomater. Skรฆr et kryds i bunden af alle tomater.
- Kom tomater forsigtigt i det kogende vand uden at det sprรธjter og rammer dig eller andre.
Lad tomater vรฆre i gryden i et minut eller indtil skindet begynder at bรธje der hvor du har skรฅret krydset. - Tag en spiseske eller hulske og kom alle tomater ned i det iskolde vand til afkรธling.
- Nรฅr tomater er kรธlet ned, fjernes skindet.
- Fjern stilk og urenheder.
- Nu kan tomater bruges til tomatsauce. Hver dog opmรฆrksom pรฅ, at friske tomater indeholder mere vand end hele tomater pรฅ dรฅse, sรฅ tomatsaucen skal simre i lรฆngere tid, for at fรฅ den รธnskede tykkelse.

โฒ๏ธ Klargรธring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid ca. 2 min. Tilberedningstid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 10 min. Opskrift giver 1 portion.
๐ฅ Ingredienser – Indkรธbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslรฅr ogsรฅ andre alternativer til ingredienser. Hvis du รธnsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at รฆndre eller tilfรธje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkรธbsseddel.
- 3 spsk. olivenolie
- 4 fed hvidlรธg (knust)
- 2 dรฅser tomater (hele tomater eller 10 stk. friske)
- 2 stk. lรธg (finthakket)
- ยฝ tsk. chili
- 1 spsk. oregano (friske blade eller ยฝ spsk. tรธrret)
- 1 spsk. basilikum (frisk og hakket)
- 1 spsk. timian (frisk og hakket eller ยฝ spsk. tรธrret)
- 1 spsk vineddike
Smag til krydderier
- 25 gram Parmesan (Reggiano, fintrevet)
- 1 spsk. oregano (tรธrret)
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids friskkvรฆrnet peber
- 1ยฝ spsk. smรธr
๐ช Fremgangsmรฅden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmรฅde i nummerere trin. Her finder du ogsรฅ alternativer til fremgangsmรฅder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hรฆld tomater op i en skรฅl og hak tomater groft hรฆnder eller paletkniv, sรฅ du fรฅr lidt grove stykker. Fjern stilk.
- Tag en stor gryde og tilsรฆt olivenolie, chili, knust hvidlรธg, finthakket lรธg, oregano, basilikum og timian, sukker, salt og friskkvรฆrnet peber.
- Varm det hele langsomt op, sรฅ det begynder at dufte i kรธkkenet. Det tager ca. 5 minutter. Rรธr rundt ind imellem, sรฅ der ikke er noget der brรฆnder pรฅ.
- Tilsรฆt tomater og rรธr rundt. Kog det langsomt op. Lad det simre i 1ยฝ time delvis under lรฅg, sรฅ der kan slippe lidt damp ud. Rรธr rundt engang ind i mellem.
- Smag pรฅ tomatsaucen og krydr evt. med lidt salt og peber. Lad saucen simre i ca. 20 minutter mere, hvis den er tynd i konsistensen.
- Riv parmesan.
- Tilsรฆt resten af ingredienserne og lige efter tomatsaucen tages af varmen, tilsรฆttes og rรธres det kolde smรธr rundt, sรฅ smagen kommer frem og afrundes.
- Servรฉr straks.
๐ Komplet opskrift med noter

Italiensk tomatsauce med parmesan
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Ingredienser
Sรฅdan gรธr du
- Hรฆld tomater op i en skรฅl og hak tomater groft hรฆnder eller paletkniv, sรฅ du fรฅr lidt grove stykker. Fjern stilk.
- Tag en stor gryde og tilsรฆt olivenolie, chili, knust hvidlรธg, finthakket lรธg, oregano, basilikum og timian, sukker, salt og friskkvรฆrnet peber.
- Varm det hele langsomt op, sรฅ det begynder at dufte i kรธkkenet. Det tager ca. 5 minutter. Rรธr rundt ind imellem, sรฅ der ikke er noget der brรฆnder pรฅ.
- Tilsรฆt tomater og rรธr rundt. Kog det langsomt op. Lad det simre i 1ยฝ time delvis under lรฅg, sรฅ der kan slippe lidt damp ud. Rรธr rundt engang ind i mellem.
- Smag pรฅ tomatsaucen og krydr evt. med lidt salt og peber. Lad saucen simre i ca. 20 minutter mere, hvis den er tynd i konsistensen.
- Riv parmesan.
- Tilsรฆt resten af ingredienserne og lige efter tomatsaucen tages af varmen, tilsรฆttes og rรธres det kolde smรธr rundt, sรฅ smagen kommer frem og afrundes.
- Servรฉrย straks.
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
๐ญโ Tips og FAQ
- Smag pรฅ tomatsaucen under tilberedningen, nรฅr smagen er afrundet, er den fรฆrdig
- Du kan bruge friske tomater til tomatsauce. Husk og fjern skindet hvis du bruger friske tomater.
โ FAQ
Ja, alle store friske tomater kan bruges, men San Marzano-tomater er de bedste.
Timian, Basilikum, oregano og mynte. Mynte bruges i smรฅ mรฆngder for, at tilfรธre friskhed.

















Kommentarer
Ingen kommentarer