Her får du opskriften på den klassiske franske Mornaysauce, som faktisk blot er bechamelsauce tilsat revet ost.
Gruyere ost bruges traditionelt, men du kan sagtens bruge revet mozzarella eller anden revet ost.
Hvis du vil have Mornaysauce så tæt på original som muligt, så skal saucen være tyk og cremet i konsistensen og være krydret og pyntet med lidt friskkværnet peber og muskatnød på toppen.
Prøv også Bechamelsauce
Gå til
Gruyere ost eller mozzarella
Hvis man vil lave den originale mornaysauce, er Gruyere det rigtige valg, da det er en ost med rigtig meget smag.
Men man kan sagtens lave en lækker mornaysauce med mindre dyre oste. Måske er det endda lidt synd, at komme en dyr ost i en saucen, da mindre dyre oste sagtens kan bruges.
Ægte hvid mozzarella og Emmentaler er velegnet. Almindelig revet ost kan også bruges, men skal være af rigtig god kvalitet, da osten ellers risikerer at blive trevlet når den tilsættes i saucen.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 2 minutter. Arbejdstid ca. 3 min. Tilberedningstid ca. 10 min. Samlet tid er ca. 15 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 50 gram smør
- 2 spsk. Hvedemel
- 4 dl sødmælk
- 50 gram smør
- 150 Revet revet ost (Gruyere ost)
- Fintrevet muskatnødder
- ¼ tsk. flagesalt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- I en lille gryde smeltes smørret ved svag varme. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt under kraftig omrøring eller piskning og forsæt indtil du har en klump.
- Så tilsætte lidt af mælken under kraftig omrøring eller piskning og indtil du har brugt al mælken.
- Saucen skal være uden klumper. Lad saucen simrer i ca. 5 minutter under låg, så den kan samle sig. Pisk i saucen ind i mellem, så den ikke brænder på.
- Tilsæt revet ost og pisk saucen sammen.
- Smag morneysaucen til med lidt salt, friskrevet muskatnød og peber.
- Mornaysauce er nu klar til, at blive brugt som topping i f. eks. ovnretter som lasagne.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan bruge al slags revet ost, f.eks. mozzarella
- Sødmælk kan erstattes af letmælk
- Du kan erstatte lidt af sødmælk med fløde, hvis det skal være ekstra cremet og lækkert
❓ FAQ
Emmentaler eller en fast saltost f.eks. Fransk Comté
Ja
Mornaysauce bruges til blandt andet, lasagne, gratin og musaka
Ja, det tager ca. 15 minutter
Opskrift med noter
Mornaysauce med gruyere ost
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- I en lille gryde smeltes smørret ved svag varme. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt under kraftig omrøring eller piskning og forsæt indtil du har en klump.
- Så tilsætte lidt af mælken under kraftig omrøring eller piskning og indtil du har brugt al mælken.
- Saucen skal være uden klumper. Lad saucen simrer i ca. 5 minutter under låg, så den kan samle sig. Pisk i saucen ind i mellem, så den ikke brænder på.
- Tilsæt revet ost og pisk saucen sammen.
- Smag morneysaucen til med lidt salt, friskrevet muskatnød og peber.
- Mornaysauce er nu klar til, at blive brugt som topping i f. eks. ovnretter som lasagne.
Noter
- Mornaysauce bruges til blandt andet, lasagne, gratin og musaka
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer