Det er bare SÅ hyggeligt, at lave raclette mad sammen, når man har gæster. Du kan lave burgere, kød, grøntsager, frugter og desserten laves selvfølgelig også på racletten. Her foreslår vi, at du laver små lækre pandekager i racletten. Det er tilmed meget nemt at lave og smager virkelig godt! Så hvorfor ikke prøve denne opskrift i dag?
Vi har lavet denne opskrift, så du får succes med raclette mad.
Du kan både grille kød og grøntsager, og desserten laves, selvfølgelig også på racletten.
Gå til
- Hvad er raclette og raclette mad?
- Opskrift med noter
- Smør eller olie
- Derfor skal du lave raclette mad
- Sjov og interaktiv madoplevelse
- Sådan bruger du en raclette
- Saftig burger
- Raclette mad indkøbsliste
- ♨️ Raclette ingredienser
- 🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
- 🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
- 💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Typer af raclette grill
- 💬 Kommentarer
Hvad er raclette og raclette mad?
En raclette er en slags indendørs elektrisk grill som sættes midt på spisebordet. Så sidder man på hver side af bordet og kommer de ingredienser man har valgt på grillen.
Raclette Mad er de ingredienser man kommer på racletten.
Man kan komme store stykker på toppen af racletten og på de små stege skåle/stegeplader, som sidder inde i racletten under toppladen, laver man typisk små omeletter eller flødekartofler.
Raclette mad kommer oprindeligt fra Schweiz og var kogte kartofler med smeltet gruyere-ost, men er i dag meget mere.
Du kan bruge næsten alle slags grøntsager og de fleste typer kød på en Raclette, brug alt hvad du synes er godt.
Forberedelse af raclette mad
Det er godt at forberede et ” tag selv bord” med alle ingredienserne, så man kan bruge sin fantasi til at sammensætte sin ret.
Det er det der gør Raclette til en oplevelse i sig selv. En racletteaften kan også vare op til flere timer.
Opskrift med noter
Raclette mad
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Raclette grill
Ingredienser
- 100 gram Ananas
- 10 stk. Asparges (friske)
- 1 stk. Auberginer
- 1 pakke Bacon
- 1 stk. Broccoli
- 8 stk. Champignoner (skåret i halve)
- 8 stk. Cherrytomater (halve)
- 8 stk. Cocktailpølser
- 100 g Rødspættefileter (eller anden fiskefilet)
- 4 stk. Flutes (skæres i skrå skiver og lægges ovenpå den store plade og ristes. Evt. i lidt smør)
- 4 stk. Forårsløg (grofthakket)
- 1 stk. Hvidløg (hele fed)
- 50 g Kantareller (eller blandede svampe)
- 4 stk. Kartofler (små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør))
- 4 stk. Kartofler (små forkogte kartofler eller kartoffelskiver med lidt reven mozzarella ost)
- 1 bøtte Ketchup
- 1 dåse Krabber (store krabbekløer)
- 100 g Kalkun (strimler)
- 200 gram Kylling (i tern eller strimler)
- 2 stk. Løg (kvarte eller hele ringe)
- 8 stk. Minimajs (smager godt grillet med smeltet ost over)
- 50 g Muslinger (dåse eller friske)
- 200 gram Oksekød (i strimler eller tern)
- 250 gram Oksekød (små hakkebøffer med krydderier)
- 250 gram Ost (revet ost til smeltet ost)
- 2 stk. Peberfrugt (grøn, gul og rød peber)
- 8 stk. Pepperoni
- ¼ l Piskefløde
- 1 stk. Portobello
- 100 gram Rejer
- 100 gram skinke (kogt i strimler)
- 100 gram Svinekød (f.eks. svinemørbrad i tern)
- 100 gram Svinekød (hakket til små frikadeller)
- 100 g Rodfrugter (alle slags rodfrugter kan grilles)
- 4 stk. gulerødder (små )
- 50 gram Skaldyr (hummerhaler eller blandet skaldyr )
- 1 stk. Squash
- 8 stk. Æg (til æggestand)
- 8 stk. Æg (små omeletter)
- 1 stk. Andet (kun fantasien sætter grænser)
Sådan gør du
På toppen af racletten lægges enkelte ingredienser
- Forkogte kartofler, skæres i skiver og kommes på den lille pande.
- Kom presset hvidløg, smør og ost i.
- Hver portion grilles, indtil osten er smeltet og let brunet.
- På en pande kan du f.eks. stege champignon i skiver sammen med majs, peberfrugt.
- Tilsæt evt. piskefløde, så smagen bliver som flødestuvede kartofler.
- Forskellige slags kød skæres i små stykker. Kylling, mørbrad, kalkun, osv. i forskellig marinade.
- Pølser, bacon, mini hakkebøffer osv.
- Kom tomater, champignon, peberfrugt osv. på.
- Lav mini hakkebøffer af godt magert oksekød.
- Læg bøffer på den store plade, og vend når de er brunet. Gentag og læg en skive ost på bøffen.
- Server med grillet tilbehør fra toppen, når bøffen er færdig.
- Krydr med salt og peber.
- Tilbyd også en god salat til.
Burgere
- På toppen af racletten brunes kød og grøntsager. Kom evt. en skive ost ovenpå bøffen.
- Hav altid en frisk salat klar og klargjorte grøntsager til burgeren.
- Der lunes burgerboller på toppen. Når alle ingredienser er klar, samles burgeren.
Små fade inde i raclette
- I de små fade nedenunder kan man lave små æggekager. Man kan komme grofthakkede grøntsager eller kartofler i skiver i fadene og derefter komme lidt revet ost ovenpå, som så smelter ned over grøntsager eller kartofler.
Dessert
- Dessert laver man selvfølgelig også på Raclette. Lav pandekager på pladen i toppen af grill. I nogle raclette grill, er der forberedt til dette.
- Smelt chokolade i de små rum. Dyp frisk frugt i den smeltede chokolade. Så er raclette grillen lige pludselig blevet til en chokolade fondue.
- Lun små stykker kage på racletten.
- Varm kakao, te eller kaffe på racletten.
Noter
Brug ingredienslisten vejledende
Alle ingredienser er vist med vejledende mængde. Oksekød er populært til burger, så derfor er der forholdsvis meget oksekød i ingredienslisten. Du kan derfor “plukke” i ingredienslisten, så hvis du kun vil have kylling, anbefaler vi 200 gram til 4 personer. Her er nogle tips til raclette:- Hakket oksekød som laves til bøffer. Her kan bøffen pensles med krydderolie og steges. Gratineres evt. med ost.
- Kartofler til stegning. Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør).
- Beregn et par timer til raclette.
- Lav lidt pandekagedej så der kan laves små pandekager der kan spises med syltetøj og evt. is.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Smør eller olie
De fleste raclette grill er beklædt med teflon eller lign, så der behøves faktisk ikke, at tilsættes fedtstof når der grilles.
Når vi alligevel anbefaler, at bruge lidt smør og olie, så er det fordi, at man får en mere smagfuld stegeskorpe, når der bruges smør eller olie. Smørstegte kartofler uden smag er smør, er der nu ikke meget ved. Så brug fedtstof, med måde.
HUSK derfor, at have lidt smør og olivenolie på bordet til, at stege og tilberede maden med.
Smør
Ægte smør er bedst til kartofler, men har tendens til at branke, ved længerevarende stegning og høj varme.
Olie
Olie f.eks. olivenolie, er meget bedre “allround” da olivenolien tåler højere varmegrader.
Derfor skal du lave raclette mad
Lad os give dig en detaljeret forklaring på, hvorfor du skal prøve opskriften raclette mad:
Alsidighed: Raclette giver mulighed for endeløs tilpasning. Du kan vælge mellem en bred vifte af ingredienser, såsom forskellige typer ost, kød, grøntsager og saucer.
Denne alsidighed betyder, at alle kan skabe deres egen perfekte kombination, der passer til forskellige smage og diæt præferencer.
Nem tilberedning: Opskriften her på minmadopskrift.dk giver klare instruktioner og enkle trin at følge. Du behøver ikke avancerede kulinariske færdigheder for at lave et lækkert raclette måltid.
Det er en tilgængelig opskrift, som selv begyndere kan mestre ubesværet.
Balance af smag: Kombinationen af smeltet ost, krydret kød, friske grøntsager og velsmagende saucer skaber en perfekt balance mellem smag. Ostens milde smag, supplerer de øvrige ingredienser, hvilket resulterer i en harmonisk og lækker smagsoplevelse.
Nærende ingredienser: Raclette indeholder en række næringsrige ingredienser. Opskriften indeholder grøntsager som peberfrugt, svampe og zucchini, som giver vigtige vitaminer, mineraler og fibre. Det er en fantastisk måde at snige nogle ekstra grøntsager ind i dit måltid.
Portioner, der kan tilpasses: Raclette giver hver person mulighed for at kontrollere deres portionsstørrelser. Da alle laver deres egne tallerkener, er det nemt at imødekomme individuelle præferencer og kostbehov.
Denne opskrift tilskynder til en afbalanceret tilgang til spisning, fremmer mådehold og opmærksomt forbrug.
Sjov og interaktiv madoplevelse
Unik madoplevelse: Raclette er ikke bare et måltid, men en sjov og interaktiv madoplevelse. Det går ud på at smelte ost og kombinere det med en række lækre ingredienser.
Det er en fantastisk måde at bringe venner og familie sammen omkring bordet til et fornøjeligt og mindeværdigt måltid.
Socialt samvær og bånd: Raclette er et socialt måltid, der tilskynder til samtale og forbindelse. Mens du samles omkring raclette grillen eller bordet, kan du deltage i dejlige samtaler, dele historier og skabe varige minder med dine kære.
Resterende potentiale: Hvis du tilfældigvis har rester fra din raclette-fest, så fortvivl ikke! Opskriften fra minmadopskrift.dk giver forslag til at omsætte ingredienserne til andre lækre måltider. Det betyder, at du kan få mest muligt ud af dine ingredienser og reducere madspild.
Samlet set håber vi, at du får unik og fornøjelig aften ved, at prøve racletteopskriften fra minmadopskrift.dk
Sådan bruger du en raclette
Sørg for, at Racletten er godt varm inden du begynder. Mange stykker kød, “suger” varmen fra grillen.
Der findes mange typer Raclette grill, og i forskellige størrelser og priser.
Den store plade er mest til store stykker kød, brød, grønt, og f.eks. spyd.
De små er til, når der skal laves mange og forskellige ting, og de kan fyldes med forskellige slags kød og grøntsager.
Saftig burger
Du laver selvfølgelig også lækre og utrolige saftige burgere på raclette grillen. Vi har også lavet burgerbollen helt fra bunden og den smager SÅ meget bedre end dem du køber.
Vi har også lavet vores burgerboller selv af en anden grund, og det har vi fordi, en almindelige burgerboller er for store og vi vil gerne have masser af små burgere vi kan sidde og hygge med hele aftenen.
Smagen i raclette burgeren er uovertruffen fordi, næsten alle ingredienser har været en tur på grillen og fået den lækre smag af grill.
Raclette mad indkøbsliste
Det kan være svært, at få ideer til raclette mad, men herunder kan du se alle vores forslag til raclette ingredienser.
Du kan printe listen ud, så du får en raclette indkøbsliste, som du kan tage med når du handler ind eller du kan krydse af direkte i de firkantende felter der er vist ud for hver ingrediens.
Bare tryk med fingeren på din mobil, så streges ingrediensen ud.
♨️ Raclette ingredienser
Hvad kan man bruge i en raclette grill ? Ja det er forholdsvis nemt, at svare på, nemlig de samme ingredienser som du kan grille på en stor grill.
Se alle vores forslag til ingredienser herunder.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 dåse Ananas
10 stk. Asparges friske
1 stk. Auberginer
1 pakke Bacon
1 stk. Broccoli
1 pakke Champignoner lille
1 pakke Cherrytomater Halve kan grilles
1 pakke Cocktailpølser
100 g Rødspættefileter Eller anden fiskefilet
1 pose Flutes skæres i skrå skiver og lægges ovenpå den store plade og ristes. Evt. i lidt smør
1 stk. Hvidløg Hele friske
200 g Kantareller eller blandede svampe
1 pose Kartofler Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør)
1 pose Kartofler Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver med lidt reven mozzarella ost
1 bøtte Ketchup
200 g Krabber store krabbekløer
1 stk. Kylling Marineret
2 stk. Løg
1 pakke Minimajs Smager godt grillet med smeltet ost over
600 g Muslinger Frisk med skal
200 gram Oksekød Marineret
500 gram Oksekød Små hakkebøffer med krydderier.
1 pakke Ost Revet ost til smeltet ost
3 stk. Peberfrugt grøn, gul og rød peber
1 pakke Pepperoni
¼ l Piskefløde
4 stk. Portobello svampe
200 gram Rejer
1 pakke skinke Kogt
400 gram Svinekød Marineret
1 pakke Svinekød Små frikadeller
1 pose Rodfrugter Alle slags rodfrugter der kan grilles – gulerødder.
1 stk. Skaldyr Hummerhaler eller blandet skaldyr
1 stk. Squash
8 stk. Æg Æggestand
8 stk. Æg Pisket æg til små omeletter
1 stk. Andet kun fantasien sætter grænser
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Forkogte kartofler, skæres i skiver og kommes på den lille pande.
- Kom presset hvidløg, smør og ost i.
- Hver portion grilles, indtil osten er smeltet og let brunet.
- På en pande kan du f.eks. stege champignon i skiver sammen med majs, peberfrugt.
- Tilsæt evt. piskefløde, så smagen bliver som flødestuvede kartofler.
- Forskellige slags kød skæres i små stykker. Kylling, mørbrad, kalkun, osv. i forskellig marinade.
- Pølser, bacon, mini hakkebøffer osv.
- Kom tomater, champignon, peberfrugt osv. på.
- I de små fade nedenunder kan man enten lave små æggekager eller smelte ost over grøntsager og kartofler.
- Lav mini hakkebøffer af godt magert oksekød.
- Læg bøffer på den store plade, og vend når de er brunet. Gentag og læg en skive ost på bøffen.
- Server med tilbehør fra de små plader, når bøffen er færdig.
- Krydr med salt og peber.
- Tilbyd også en god salat til.
🍨Dessert
Dessert laver man selvfølgelig også på Raclette.
Lav pandekager på pladen i toppen af grill. I nogle raclette grill, er der forberedt til dette.
Smelt chokolade i de små rum. Dyp frisk frugt i den smeltede chokolade. Så er raclette grillen lige pludselig blevet til en chokolade fondue.
Lun små stykker kage.
Varm færdiglavet kaffe, te og kakao.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips og ideer til raclette-mad:
1. Beregn et par timer til raclette.
2. Lav lidt pandekagedej så der kan laves små pandekager der kan spises med syltetøj og evt. is.
3. Vælg en god blanding af oste til din raclette-mad. Traditionelt set bruger man ostetyper som Gruyere, mozzarella og Emmentaler, men du kan også eksperimentere med andre oste, der smelter godt, som f.eks. cheddar, gouda eller brie.
4. Skær forskelligt fyld i passende mundrette stykker, så det er nemt at spise og tilberede.
5. Du kan bruge en del forskellige ingredienser som f.eks. små kartofler, skiver af kød (skinke, kylling, fisk eller oksekød), rejer, grøntsager (f.eks. champignon, gulerødder, peberfrugt eller løg), syltede eller friske pickles og meget mere.
6. Tilføj forskellige krydderier og saucer til din raclette. Du kan tilbyde forskellige varianter af sennep, ketchup, mayonnaise, salsa og chutney, og du kan også komme forskellige krydderier på bordet, såsom salt, peber, oregano, timian, paprika, chili og hvidløg.
7. Varm din raclette grill op i god tid, så den er klar til brug.
8. Hvis du vil lave raclette med ost, skal du først kommer lidt ost på grillen, og lade den smelte og blive gylden. Herefter kan du tilføje fyldet og grille det sammen med osten.
9. Nyd din raclette med et godt glas vin eller en kold øl. Men husk også at drikke godt med vand, juice eller saftevand, så du også får den rigtige væskebalance.
Til sidst: Husk at tage dig god tid til, at nyde og hygge dig med dine venner og familie.
❓ FAQ
En raclette er en slags indendørs elektrisk grill som sættes midt på spisebordet. Så sidder man på hver side af bordet og kommer de ingredienser man har valgt på grillen. Man kan komme store stykker på toppen af racletten og på de små stegeskåle/stegeplader, som sidder inde i racletten under toppladen, laver man typisk små omeletter eller flødekartofler.
Man kan være ca. 6 – 8 personer, om en standard raclette uden den store ventetid.
Nej, der er ikke åben ild. Der vil dog være en del stegeos, så det er vigtigt, at der er masser af udluftning når man griller.
Ja en raclette er meget velegnet når man skal have gæster, da man hver især kan lave mad mens snakken går. Det er SÅ hyggeligt, at sidde og lave mad sammen og vise de andre hvad har lavet.
Ja, børn elsker raclettemad og når de opdager man kan lave pandekager vil glæden ingen ende tage. Hver dog opmærksom på, at børn aldrig må sidde alene eller være uden opsyn ved en raclettegrill, da de kan brænde sig voldsomt på den glohede raclette.
Ja, og de bliver fantastisk saftige med skøn smag fra grillen.
Typer af raclette grill
Herunder kan du se forskellige raclette. Køb en stor raclette, hvis den skal bruges når der er venner eller familie på besøg.
Annika
Fin vejledning, men det er altså MEGET vigtigt ikke at bruge fedtstof. Det brænder på, brænder sig fast og ødelægge rachletten til næste gang 🙂
Ved start skal der bare drysses salt på rachletten og ikke andet 🙂
Bjørn Nielsen
Vi griller både med og uden fedtstof. Men, vi bruger mest olivenolie og flydende margarine sammen, da det giver en god smag og det vi griller bliver flot farvet. Største ulempe ved, at bruge fedtstof er, at det ryger meget fra grillen under stegningen, så det er vigtigt, at der er godt med ventilation fra åbne vinduer.
Anna
Hej
Tak for guiden, den var god når man lige står i netto og handler ind til i aften 🙂
Bjørn Nielsen
Du er velkommen til at bruge den så meget du vil!
Mette
Hej Bjørn
Sikke en lækker funktion i har på jeres opskrifter på Min Madopskrift, den er super god når man handler. Det er super fedt, at man kan krydse af på mobilen, efterhånden som man finder ingredienserne i butikken og særligt når der er mange som her i opskriften på raclette.
Ps. Tak for nogle super lækre opskrifter.
Hilsen
Mette
Bjørn Nielsen
Hej Mette
Bedre sent end aldrig 😉
Ja, det er en ny funktion vi lige har fået og som er ret nyttig.
Og tak for de rosende ord.
Hilsen
Bjørn
Martin
Nok den bedste guide om raclette jeg har prøvet.
Vi havde den mest fantastiske aften og hyggede os over maden, med jeres forslag på raclette-mad og tilbehør.
Tak for god mad
Jan
Vi fik den lækreste burger vi nogensinde har smagt på raclette grillen. Vi ville bare så gerne have haft jeres opskrift på burgerboller. Vi måtte desværre købe dem.
Alt blev bare perfekt, kylling, peberfrugt, ja det hele..
Tak for super opskrift og ideer!
Hilsen
Jan
Bjørn Nielsen
Min familie elsker denne ret, fordi den simpelthen samler hele familien!